Fogdes blogg

Fogdes blogg

linjernas betydelse

AllmäntPosted by Carina Fogde Mon, July 16, 2012 00:59:07
To paint is a religious activity, skrev Hundertwasser på 50 talet, ja det är kanske precis vad det är. Har nu kommit fram till Wien efter några underbara dagar först i Dresden där jag var på sommarfest hos mina kära vänner och masterprinter Peter Stephan och hans goa familj. Underbar kväll med en stor scen där folk uppträde spontant och mindre spontant. Mitt i natten var det dags för mig att köra till graphicwerkstatt och sova några timmar i den intillliggande ateljen.

Kommer ihåg för snart tio år sen när jag skulle sova där första gången, då jag kom in i studion och fick panik för alla galler både för fönster och grindarna som man måste fixa innan man kom in på innergården med stora lampor, taget ur en gammal skräck thriller med blinkande ljus och mörka gränder i ett industriområde med cigarettfabriken som närmaste granne. Men nu förtiden så är det så lätt att få upp grindarna med det blinkande ljuset och jag känner mig så säker och sover så gott instängd bakom gallren.

Sov några timmar, var bjuden på 50 årsdags fest av en av mina vänner och gallerist för Kunstkontor Kzwei på söndagen (idag) men när jag vaknade så kände jag att jag måste köra vidare, hade sett på internet om Baden, detta SPA och kurort med varma källor. Så det var mitt nästa mål. Körde genom Tjeckien och förbi alla öppna fält med snart överblommande solrosor som vände sig bort från mig och regnet som föll från grådisig himmel. Kom fram till Villa Gutenbrunn i staden Baden, några mil från Wien, fick ett underbart rum med plats för yoga och stora härliga fönster att öppna.

Fick en morgonrock och ett par tofflor sen bar det iväg genom Beethovens salar, han har nämligen bott här för länge sen, det kändes i väggarna, speciellt när den klassiska musiken var överallt och stora flyglar och kristall lampor och vackra stora skåp klädde de musikfyllda väggarna.

Genom husets korridorer så kom jag fram till de svavelhaltiga källorna och vattnets varma pooler, det fanns olika sorters bassänger och några var utomhus så där tillbringade jag kvällen i det varma vattnet och regnet som sakta föll och det uppstod dimma när det varma och kalla möttes, tog några bastubad imellanåt där alla bastar nakna tillsammans, jag är van att vara naken, ända sen barnsben då min far tog med mig till Persbergs nudistbad ändå upp till tonåren och mitt nuvarande liv i en SPA stad som Varberg men inte ihop med män, men man vänjer sig fort, tillslut kunde jag koppla av och blunda även om det satt nakna män brevid mig.

På morgonen idag tog jag ett yoga pass och en lång frukost tills jag var redo att möta storstaden igen, in i bilen och bilfärd till Moya Young Art Museum där min målningar skall hänga från onsdag då vernissagen är, fick parkering och nu gällde det jobb igen, in med tavlor och snack med curatorer och några praktiska saker. Dagen var inte slut så jag tänkte att när jag ändå har bilen så kan jag köra till Hundertwasser som jag vill se innan jag börjar med Ubahn och kollektiv trafik.

Hundertwasser haus blir perfekt så jag parkerade och gick runt både i huset och Museet som låg i närheten och det blev en glad överaskning, jag har böcker om honom som jag nog haft i 30 år, men jag har inte tänkt på hans konst överhuvudtaget på länge men nu är jag fast, köpte några böcker och blev inspirerad av det han både skrev och målade.

"The spiral is the symbol of life and death" känns som bildterapi igen, kommer ihåg mina sessioner med min lärare Janet Svensson, pionär i Sverige med bildterapi och grundare av Alma metoden på Jungiansk nivå. Hundertwasser bildspråket känns bekant i mitt inre.

Det stod skrivet på väggen

" if we do not honor our past

we lose our future

If we destroy our roots

we cannot grow"

Så det kanske är okey att basta naken nån gång imellanåt och ja okey, jag dras till dessa hus runt om i världen och som det stod även stod skrivet på väggen

" The line i trace with my fear

Walking to the Museum

is more important and more

Beutiful than the lines

i find there hung up

On the walls.

Kanske är nåt att fundera över i terapins tecken.

Eller så får jag göra som Elliott Erwitt hade skrivit i sin retrospektive utställning i KunstHausWien på Hundertwassermuseum tredje våning

"My life is already too complicated,

so i stick to black- and- white.

Om Shanti