Fogdes blogg

Fogdes blogg

Amsterdam på min karta

AllmäntPosted by Carina Fogde Sun, March 10, 2013 12:34:40
Staden Amsterdam, nu har jag kommit till Amsterdam igen efter över 20 år som passerat revy sen förra gången, jag älskar staden med sina världskända kanaler och dess dynamik. Har fortfarande kvar i mina gömmor ett medlemskort till mejeriet" De Melkweg" som öppnades 1970 och blev mötesplats för alternativ kultur. Det finns fortfarande och är ett alternativt nöjesställe, ligger inte så långt borta från galleriet där jag har vernissage idag tillsammans med några andra svenskar och Holländare. Det ligger på Prinsengratcht 356 i centrala kanalringen.

Minnen, kommer plötsligt ihåg förra gången när jag hade varit här i Amsterdam på en av mina första tågluffar, det var i början av åttiotalet, då var jag här med min dåvarande pojkvän,vi var unga och förväntansfulla med några intensiva dygn här i den vackra staden, men det jag mest kommer ihåg var när vi var på väg härifrån med tåget mot Ungern och passerade Tyska gränspolisen. Tåget stannade plötsligt och in rusade det flera poliser med dragna kpistar och vände upp och ner på vår kupé, tog våra pass och snabbt iväg igen, det dröjde ett bra tag innan dom kom tillbaka med våra pass och tåget sakta körde in i Tyskland. Vi fick aldrig reda på vad vad dom letade efter, var det för att vi varit i Amsterdam och dess legala drogpolitik, var det oss som personer eller letade dom efter nån speciell person eller var det för att min dåvarande pojkvän hade ett utländskt namn i passet.

Stadslivet, Jag känner mig nästan som en urinvånare redan, när jag springer runt mellan de vackra byggnaderna och letar mig upp och ner på spårvagnarna, det är rätt lätt att hitta i denna staden, kärnan är formad som en cirkel eller hästsko. Folk cyklar och promenerar mycket, det är inte så mycket trafik inne i centrala kanalringen där galleriet ligger och allt händer.

Jag bor hos min vän Monica som är skulptör och hon har bott här i snart 20 år, hon har en underbart ateljévåning i ett av dessa vackra hus. Ljuset faller in så vackert i hennes ateljé där hon arbetar med meditativa skulpturer som verkar vara i sina egna tankar som titlarna beskriver "Denkkracht" (tankekraft) eller hennes nya serie som heter Nieu Wleven ( nytt liv) som är en serie skulpturer av gravida kvinnor som är symbolen för livet, där pånyttfödelsen blir uttrycket för förändring i det egna livet. Hon arbetar även i brons och uttrycken i ansiktena på skulpturerna tycker jag mycket om, de skänker tröst och lugn.

konsten, staden har en massa intressant konst i de olika Museerna, det finns närmare 50 olika Museum i Amsterdam, jag har under mina dagar här varit inne på Rijksmuseet och nere på Waterlooplein där ligger Heremitage där Van Goghs målningar huserar innan hans egna Musum öppnar igen detta året. Stedeliijk Museet ( stadsmuseet) hade intressant konst med en bra utställning av Mike Kelley. Jag besökte även Rembrandts hus där han levde och verkade, sniffade på sesamolja och pigment. Avslutade med Tropen Museet, som ligger på gångavstånd från där Monica bor på Linneaushof, där jag såg utställningen "Föreställda Platser" med foto och video konst samt utställningen "Oväntade möten" där två objekt blir ett spännande möte, konstverk av bland annat Marlene Dumas och Yinka Shonibare. Det var en spännande utställning, behöver ge den lite tid bara så man ser verken bland allt annat i Museet.

Mike Kelley, som visas på en hel våning på Stedeliijk Museet visar en Retrospektiv utställning ända fram till april månad 2013. Verken gjorde mig illamående och jag fick en oro i magen av övergrepp av hans dockor och sydda verk. Det var en blandad spännande utställning med allt från sydda pärlor till stora objekt och video konst, värt att ses men ännu bättre tyckte jag om att se utställningen på Cobra Museet med utställningen Snake av Michael Tedja, jag tog spårvagn 5 ut till Amstelveen ungefär en halvtimmes tur från centrum där han fyllt övervåningen med sina dynamiska verk.

Utställningen "SNAKE" av Michael Tedjas håller på till Maj 2013, det är en häftig utställning med över 350 verk som han gjort de senaste 10 åren, verken är gjorda av papper eller på duk,det finns även ett videoverk är representerat på utställningen. Det fanns en svart griffeltavla där besökarna interagerar i utställningen med att man kan klättra upp på en stege och göra sitt egna verk i verket, det var trevligt att medverka. Jag gillar texten som står i Tedjas utställnings katalog "SNAKE" eller som Sylvie Fortin beskriver på baksidan av katalogen som dessutom var gratis för besökarna på utställningen

"Michael Tedja´s excessive work ruins exixting discursive frames, and casts us as forensic scientists piecing together the identitity of the vitim - Western constructions of identity and institutional representation- and the cause of its death."

The Garden of Saint Pauls Hospital, som det texten vid Van Goghs målning " DE tuin van de inrichting Saint - Paul från . The palette with whitch Van Gogh painted the garden of the asylum in Saint Remy 1989 resonated with symbolism

"You´ll undestand that the this combination of red ochre, of greeen saddened with grey, of black lines that define the outlines, this gives rise to the feeling of anxiety from which some of my companions in misforune often sufter, and which is called " Seiing Red"

Red Light District

På Oude Zijde, östra sidan, ligger den gamla staden med medeltida byggnader som Waag från 1400 talet i Nieuwmarkt som är en del av staden med sina fina gavelhus från historisk 1600-talsatmosfär till Chinatowns alla restauranger och barer, där myller av språk blandas med alla dofterna från mat, kryddor och coffeeshops, där man kan köpa sina droger och sitta och röka dom. I Chinatown fann jag det Buddhistiska templet " Fo Guang Shan He Hua" där jag gick in och tände rökelse och fann en stund av meditation innan jag fortsatte ut i myllret av människor in i den mest hektiska delen av Red Light District, där kvinnorna stod i sina fönster och försökte locka in männen som flockades runt omkring ute på gatorna, kvinnorna gömde sina kroppar när jag kom, min stora kamera skrämde nog dom.

Vernissage, idag om några timmar öppnar vi vår utställning på ett litet men fint galleri på Prinsengratch, Monica har tillsammans med en annan kvinna som är gallerist, arrangerat denna utväxlings utställning mellan Holland och Sverige, konstnärerna som medverkar har ställt ut tillsammans i Sverige förra året i Björksbo, Småland och nu skall vi mötas i på galleri Stam i mitten av centrala Amsterdam. Det blir både måleri och objekt, jag borde verkligen börja förbereda mig för varför jag varit i Amsterdam i 10 dagar, det är idag, sista dagen Vernissagen händer, imorgon flyger jag hem igen till Sverige och då skall jag verkligen börja måla med all min kraft, för jag har sett så mycket som inspirerar mig i denna märkliga underbara stad.

Avslutar med boken jag fick från munkarna i Templet "He Hua"

Speaking of Love and Affection, Om Shanti

//Carina