Fogdes blogg

Fogdes blogg

Florens efter Berlin

AllmäntPosted by Carina Fogde Fri, April 26, 2013 23:30:42
UN´IDEA DI BELLEZZA

Eller som det stod på Engelska på utställningen An idea of Beauty som visades på Palazzo Strozzina. Det är ju inte svårt att ha ideer om vad som är vackert när turen har kommit till Florens. Det var några år sen jag var här men jag älskar ju Italien och Toscana så det är inte svårt att trivas på en gång. Jag har med mig sonen Leonard, 17 år i år. Det är så fantastiskt roligt att resa med barnen, jag var i Berlin och ställde ut på ett galleri under påsken för några veckor sen och då hade jag med mig Alexander och vi hyrde en lägenhet, det var väldigt inspirerande och trevligt. Jag trodde jag var mätt på resande men det är lika spännande varje gång jag bokar biljetten.

Denna gången åkte vi med RyanAir och landade mitt i natten i Pisa och fick sitta en timme på en shufflebus till Florens och vi kom väl i säng vid tre natten som varit, efter några kannor te så kunde jag slappna av, jag skulle tagit med min vattenkokare hit så hade vi sluppit besvära våran betjänt. Jag har redan ringt honom några gånger ikväll igen för vi är trötta efter att sprungit runt i staden först med mina målningar i en resväska och sen för att hinna se så mycket som möjligt av staden, är man bara här i några dagar så gäller det att utnyttja tiden.

En ide om skönhet, stort begrepp, många funderingar, Leonard var förundrad när vi tittade på en film med namnet "Body of War" av Isabel Rocamora, 2010. Visuell artist som arbetar med fragment av intevjuer, soldaters tankar och personliga funderingar och erfarenheter och deras dimension av deras militära utbilding.

"Contrast with the beauty of the boundless horizons surrounding them, becoming a symbol of isolation and solitude."

Är det inte alla vi människors dilemma i världen, kontrasten mellan skönheten i de gränslösa horizonter som omger oss, dessa symboler för ensamhet och isolering överallt.

Hela utställningen vittnade om samma symbolik tycker jag, det var flera video verk med liknande tema, rasism och utanförskap, längtan efter närhet och mänsklighet.

Leonard tittade på filmerna och skakade på huvudet och med sin ungdoms naivitet sa att han inte förstod varför människor gör såna filmer överhuvudtaget. Han tyckte filmerna var konstiga och brutala.

Är inte det livet är ibland konstigt och brutalt. Utställningen håller på till maj månad och den är ett bra tillskott till alla vackra utställningar som finns i Florens och dess mångåriga klasiska konst tradition. Det var åtta konstnärer som ställde ut på temat An idea of Beuty och jag vill gärna nämna Vanessa Beecroft med sitt starka videoverk, Andreas Gefelder, Chiara Camoni och målaren Wilhem Sasnal.

Nu är vi tillbaka med tekoppen i rummet och även lämnat mina målningar på det vackra galleriet 360 och imorgon är det vernissage med mina verk och några andra konstnärer från USA och England. Spännande, jag hade inte ens tagit upp plasten från målningarna sen dom varit i New York på utställning och suttit fast först i New York sen i tullen i Stockholm, fick skriva, ringa flera timmars jobb innan de anlände till lilla Tvååker så jag orkade inte ens ta av bubbelplasten innan jag flyttade över dem från Fedex kartongen i måndags till resväskan, så det var en liten överaskning när jag upptäckte att det hade varit lite påverkan på delar av dessa målningar idag på galleriet, men Rickardo, galleristen, lovade att hjälpa mig med detta.

Undrar hur länge jag orkar hålla på så här och fladdra jorden runt och ställa ut min konst, det är otroligt spännande och roligt, men det kräver sin kvinna!

Godnatt och imorgon är en ny dag, hoppas jag säljer rubbet på utställningen!

Amsterdam på min karta

AllmäntPosted by Carina Fogde Sun, March 10, 2013 12:34:40
Staden Amsterdam, nu har jag kommit till Amsterdam igen efter över 20 år som passerat revy sen förra gången, jag älskar staden med sina världskända kanaler och dess dynamik. Har fortfarande kvar i mina gömmor ett medlemskort till mejeriet" De Melkweg" som öppnades 1970 och blev mötesplats för alternativ kultur. Det finns fortfarande och är ett alternativt nöjesställe, ligger inte så långt borta från galleriet där jag har vernissage idag tillsammans med några andra svenskar och Holländare. Det ligger på Prinsengratcht 356 i centrala kanalringen.

Minnen, kommer plötsligt ihåg förra gången när jag hade varit här i Amsterdam på en av mina första tågluffar, det var i början av åttiotalet, då var jag här med min dåvarande pojkvän,vi var unga och förväntansfulla med några intensiva dygn här i den vackra staden, men det jag mest kommer ihåg var när vi var på väg härifrån med tåget mot Ungern och passerade Tyska gränspolisen. Tåget stannade plötsligt och in rusade det flera poliser med dragna kpistar och vände upp och ner på vår kupé, tog våra pass och snabbt iväg igen, det dröjde ett bra tag innan dom kom tillbaka med våra pass och tåget sakta körde in i Tyskland. Vi fick aldrig reda på vad vad dom letade efter, var det för att vi varit i Amsterdam och dess legala drogpolitik, var det oss som personer eller letade dom efter nån speciell person eller var det för att min dåvarande pojkvän hade ett utländskt namn i passet.

Stadslivet, Jag känner mig nästan som en urinvånare redan, när jag springer runt mellan de vackra byggnaderna och letar mig upp och ner på spårvagnarna, det är rätt lätt att hitta i denna staden, kärnan är formad som en cirkel eller hästsko. Folk cyklar och promenerar mycket, det är inte så mycket trafik inne i centrala kanalringen där galleriet ligger och allt händer.

Jag bor hos min vän Monica som är skulptör och hon har bott här i snart 20 år, hon har en underbart ateljévåning i ett av dessa vackra hus. Ljuset faller in så vackert i hennes ateljé där hon arbetar med meditativa skulpturer som verkar vara i sina egna tankar som titlarna beskriver "Denkkracht" (tankekraft) eller hennes nya serie som heter Nieu Wleven ( nytt liv) som är en serie skulpturer av gravida kvinnor som är symbolen för livet, där pånyttfödelsen blir uttrycket för förändring i det egna livet. Hon arbetar även i brons och uttrycken i ansiktena på skulpturerna tycker jag mycket om, de skänker tröst och lugn.

konsten, staden har en massa intressant konst i de olika Museerna, det finns närmare 50 olika Museum i Amsterdam, jag har under mina dagar här varit inne på Rijksmuseet och nere på Waterlooplein där ligger Heremitage där Van Goghs målningar huserar innan hans egna Musum öppnar igen detta året. Stedeliijk Museet ( stadsmuseet) hade intressant konst med en bra utställning av Mike Kelley. Jag besökte även Rembrandts hus där han levde och verkade, sniffade på sesamolja och pigment. Avslutade med Tropen Museet, som ligger på gångavstånd från där Monica bor på Linneaushof, där jag såg utställningen "Föreställda Platser" med foto och video konst samt utställningen "Oväntade möten" där två objekt blir ett spännande möte, konstverk av bland annat Marlene Dumas och Yinka Shonibare. Det var en spännande utställning, behöver ge den lite tid bara så man ser verken bland allt annat i Museet.

Mike Kelley, som visas på en hel våning på Stedeliijk Museet visar en Retrospektiv utställning ända fram till april månad 2013. Verken gjorde mig illamående och jag fick en oro i magen av övergrepp av hans dockor och sydda verk. Det var en blandad spännande utställning med allt från sydda pärlor till stora objekt och video konst, värt att ses men ännu bättre tyckte jag om att se utställningen på Cobra Museet med utställningen Snake av Michael Tedja, jag tog spårvagn 5 ut till Amstelveen ungefär en halvtimmes tur från centrum där han fyllt övervåningen med sina dynamiska verk.

Utställningen "SNAKE" av Michael Tedjas håller på till Maj 2013, det är en häftig utställning med över 350 verk som han gjort de senaste 10 åren, verken är gjorda av papper eller på duk,det finns även ett videoverk är representerat på utställningen. Det fanns en svart griffeltavla där besökarna interagerar i utställningen med att man kan klättra upp på en stege och göra sitt egna verk i verket, det var trevligt att medverka. Jag gillar texten som står i Tedjas utställnings katalog "SNAKE" eller som Sylvie Fortin beskriver på baksidan av katalogen som dessutom var gratis för besökarna på utställningen

"Michael Tedja´s excessive work ruins exixting discursive frames, and casts us as forensic scientists piecing together the identitity of the vitim - Western constructions of identity and institutional representation- and the cause of its death."

The Garden of Saint Pauls Hospital, som det texten vid Van Goghs målning " DE tuin van de inrichting Saint - Paul från . The palette with whitch Van Gogh painted the garden of the asylum in Saint Remy 1989 resonated with symbolism

"You´ll undestand that the this combination of red ochre, of greeen saddened with grey, of black lines that define the outlines, this gives rise to the feeling of anxiety from which some of my companions in misforune often sufter, and which is called " Seiing Red"

Red Light District

På Oude Zijde, östra sidan, ligger den gamla staden med medeltida byggnader som Waag från 1400 talet i Nieuwmarkt som är en del av staden med sina fina gavelhus från historisk 1600-talsatmosfär till Chinatowns alla restauranger och barer, där myller av språk blandas med alla dofterna från mat, kryddor och coffeeshops, där man kan köpa sina droger och sitta och röka dom. I Chinatown fann jag det Buddhistiska templet " Fo Guang Shan He Hua" där jag gick in och tände rökelse och fann en stund av meditation innan jag fortsatte ut i myllret av människor in i den mest hektiska delen av Red Light District, där kvinnorna stod i sina fönster och försökte locka in männen som flockades runt omkring ute på gatorna, kvinnorna gömde sina kroppar när jag kom, min stora kamera skrämde nog dom.

Vernissage, idag om några timmar öppnar vi vår utställning på ett litet men fint galleri på Prinsengratch, Monica har tillsammans med en annan kvinna som är gallerist, arrangerat denna utväxlings utställning mellan Holland och Sverige, konstnärerna som medverkar har ställt ut tillsammans i Sverige förra året i Björksbo, Småland och nu skall vi mötas i på galleri Stam i mitten av centrala Amsterdam. Det blir både måleri och objekt, jag borde verkligen börja förbereda mig för varför jag varit i Amsterdam i 10 dagar, det är idag, sista dagen Vernissagen händer, imorgon flyger jag hem igen till Sverige och då skall jag verkligen börja måla med all min kraft, för jag har sett så mycket som inspirerar mig i denna märkliga underbara stad.

Avslutar med boken jag fick från munkarna i Templet "He Hua"

Speaking of Love and Affection, Om Shanti

//Carina


Tankar från "The Big Apple"

AllmäntPosted by Carina Fogde Wed, September 05, 2012 17:59:19

Den ena storstaden efter den andra passerar i mitt liv denna sommaren, jag är fortfarande nyfiken och försöker lära mig stadens dolda koder. Men det lyser nog igenom vilken lantis jag är, men ibland frågar folk mig om vägen, då säger jag stolt, i am not sure, i am from Sweden. Men jag kan förstå att New York är en plats som vi européer vill erövra. Redan på 1600 talet kom pälsjägarna från Holland hit och döpte staden till Nya Amsterdam. Mitt galleri som jag ställer ut på heter Amsterdam Whitney Fine Art Gallery, kanske namnet härstammar ända från den tiden och namnet Whitney kanske är efter Whitney Museum of American Art, ja det finns många kopplingar i ordens betydelse, tänker på konstverket som hänger på en stor vägg på MoMa av John Baldessari, 66-68

What is a Painting

“Do you sense how all the parts of a good picture are involved with eachother,

not just placed side by side?

Art is a creation for the eye and can only be hinted at words.”

Ord, ord, ord, det talas fort och mycket i NYC, överallt på stan, tunnelbanan ja även på Museet talas det högt och på många olika språk, jag har svårt att stänga av. Hur ska jag kunna se, förstå eller känna något när alla springer runt och pratar hela tiden. Jag tar till alla meditations knep, andningen och iphonen med olika klassiska verk som Suite No 3 i D Major BWV och Ave Verum Corpus K 618. Det är först när Aase´s Death from Peer Gynt Suit No 1.Op 46,v jag börjar komma in i konstverken.

Internationellt är ju New York oslagbart med sina åtta millioner invånare som talar över 100 olika språk, det gör även staden så spännande och levande. Konsten lever, Museum och gallerierna visar både historiskt underbart måleri och samtidigt ny samtidskonst. Jag har besökt MoMa och Brooklyn Museet än så länge, här kommer lite reflektioner om det.

Var är alla tysta Museum?

Ser länge på Munch´s The Storm, 1893, och plötsligt så ser jag likheten mellan mig och kvinnan med den långa vita klänningen som håller för öronen. Vi människor strävar efter bekräftelse och uppmärksamhet, det är kanske därför alla är så högljudda och existensiella behov visar sig både i nuet och i konsten, titlar som ” I see you ” av Louise Bourgeois, 2008 och små känsliga verk av Yoshitomo Nara´s ”Oh my God! I miss you” En Japansk konstnär född 59, Han bor och är verksam i Tokyo, gör otroligt vackra stämningsfyllda verk av små dockor eller flickor. Detta kan man se på MoMa Museum, man kan även se

Quay Brothers, utställning mellan 12 augusti till sjunde januari 2013. Där visas bland annat filmen ” Street of Crocodiles” dom arbetar mycket i Stop- Motion animation, med dockor som har ödesmättat uttryck och ensamheten känns igenom hela filmen. Det är en kraftig utställning som behöver tid för reflektion, filmerna är starka och jag blir alldeles bedövad fast levande på samma gång.

MoMa visar även verk av den Italienska konstnären Alighiero Boetti

Verket Order and disorder

” Often when i draw i use bouth hands. Normally i am right-handed. When i draw with my left hand it is a kind of conversation with myself exploring the positive and the negative, the ego and the alterego, the order and the disorder and mounting it on a paper. It is as if on one hand there is Alighiero and on the other Boetti”

Funderar på mig som vänsterhänt, vilken del är bäst att använda, borde kanske börja måla lite med höger halva av kroppen för att leta efter balansen som är så svår att fånga. Slår upp ordet Vänsterhänthet på Wikpedia: Undersökningar tyder på att vänsterhänta är överrepresenterade såväl bland mycket begåvade som mindre begåvade; spridningen är således större än bland högerhänta., Nu är ju inte Den fria encyklopedin så trovärdig, så jag lägger in min egna association och bestämmer mig att fortsätta med min vänstra hand.

För att återkomma till Boetti, jag har sett flera stora utställningar av honom iår och hans flaggor och ord återkommer. undrar bara om det var från Italien eller kanske från Tate Modern i London jag såg flera stora verk av honnom. Frida Kahlos “Fulang- Chang fr 1937, det är ett självporträtt och en liten apa som tittar på mig, apan fängslar mig liksom ett verk av Joseph cornell, “Untitled ( Bébe Marie) en docka instängd i en box från 1940.

På tal om instängda, det har regnat skyfall här i NYC, gatorna spolas rena från alla dofter och avfall, det blir lättare att andas och man slipper odören av urin som lätt blir i en varm storstad där det bor många uteliggare och utsatta människor. Jag vill inte åka tunnelbanan under det värsta regnet för tänk at bli fast därnere i underjorden, kommer att tänka på filmen ” Dark Days” som gjordes av Marc Singer och speglade New York underground system och alla människor som bor och lever i tunnlarna under Manhattan, dom lever mellan Penn Station och Harlem, som även kallas “Freedom Tunnel” Vilken frihet är det att tillbringa sitt liv under marken, ja dom blir i allafall kanske jordade.

När jag ändå skriver om film, så sprang jag rätt in i en produktion av en TV serie som har premiär den 28 september, den heter Made in Jersey kommer att gå på CBS och handlar om en snygg arbetarklass kvinna och hennes liv, plåtade henne och stod kvar en stund med produktionen och killarna som roddade trodde nog jag var en journalist för jag var den enda som fick stå kvar medan alla andra fick gå iväg, efter nån timme så kom det en av männen och berätta att stjärnan Janet Montgomery har gått för dagen, så det blir nog inga scoop för mig. Men jag hade redan tagit bilden, tänk om jag nu varit nyhets journalist, men jag är konstnär, och en nyfiken sån.

Jag kanske skulle berätta om galleriet, eller gallerierna jag träffat och min utställning som börjar den 6 september här i Chelsea, men det tar jag nästa inlägg så får jag se om det blev som det utlovades eller om den röda mattan var tillräckligt röd.

Nu är det morgon i Sverige och klockan närmar sig ett på natten och jag skall slumra in för ännu en natt i stora staden New York, jag vill vakna utvilad så jag hinner med ett Yoga pass på min nyinköpta Yoga Jade Matta som jag inskaffade tillsammans med några Yoga Pass på Studion Integral som ligger nere på Union Square. Om jag nu vågar somna, glömde titta under kudden, det finns tydligen rätt många giftiga spindlar här, men det har man ju aldrig hört av alla Europeer som reser hit, inte kan spindlar leva i New York. i allafall inte på mitt dyra lägenhetshotel, så sov gott.

Jag kom på en sak, jag bor granne med the New York Times, än är inte loppet kört med min journalist karriär, så han hade kanske rätt, snubben som roddade filminspelningen, med rätt scoop är jag inne.

Wien på kvällen

AllmäntPosted by Carina Fogde Wed, July 18, 2012 00:04:15
Ännu en dag har passerat i storstaden Wien, har blivit specialist på att hitta och att när jag inte hittar, vänta. Storstaden är rörig idag och mörk på himlen, känner mig trött, energin tar snart slut, mina öron värker, jag är lycklig fast trött. Gårdagen med alla Museum och konserter, folk överallt, älskar det men energin, det tar min kraft.Har ont i mina öron, försöker att inte känna, vill fortsätta se, har ont om tid!

Är jag i min tidsfälla igen och det enda som kan stoppa min envishet är kroppsignalerna som min fot och mitt öra som värker, jag hör knappt men ändå går jag på konsert och uppskattar den.

Var på en underbar konsert i St Anna Kirche, en liten varm och vacker kyrka mitt i smeten av Stephansdomen, Burger King och alla stora glasade varuhus. Ville gå på musik när jag är i Wien, hela staden känns musik. Jag valde mellan denna konserten och stora Operahuset. Mina öron värkte så jag tänkte, jag tar det lilla paketet idag.

Musiken var av Vivaldi, de fyra årstiderna, Mozart och Bach. Fyra tjejer ur Ensemble Classic Exlusive och en manlig solist vars namn var Ion Scripcaru, som stod i mitten, som en tupp i hönsgården, men de var suveräna, och när de spelade Air" Suite Nr 3 D-Dur kunde jag inte hålla tillbaka. Stilla sittande med tårar som sakta rinner, för musiken tar mitt inre i besittning och jag känner tonerna.

Tänker tillbaka på när jag skulle välja musik till fars begravning så var det den enda låten jag var säker på förutom värmlandsvisan. Tänk vad musiken gör med oss, konst och musik har makt, man kan reflektera, minnas, känna och förändra.

Efter konserten så promenerade jag sakta mot Rathausplatz och Filmfestivalen, det var kallt och jag hade nästan inga kläder på mig men jag tänkte en liten stund, kom in i ett folkhav av olika individer och försäljare som sålde allt från öl, mat till kläder. Bion skulle börja om en halvtimme, jag var som vanligt nyfiken, så jag ville vänta och kolla en stund men när Operan Tosca satte igång på den stora bioduken med all sina kraft, så var jag fast, musiken hade mig i sitt grepp igen, jag frös, beställde te på te för att hålla borta kylan från kroppen, men det var en härlig upplevelse.

Men nu längtar jag till stillheten, så jag är i ensamhet, var hos doktorn med mina öron, jag hade redan tagit medicin för jag har alltid med mig antibiotika, får ofta detta problemet när jag är ute och reser, badar och får vatten i öronen, så jag vill ha kontroll, men efter tre dagars medicinering och fortfarande ont så ville jag ha örondroppar lokalt på stället (mina gamla sjukhus erfarenheter) Så jag fick en akut tid och mina droppar och medicin till nästa gång jag får problem, kontrollbehovet hos mig. Eller det kanske är som Egon Schiele skriver till sin vän Anton Peschka

" In Vienna there are schadows, the city is black, everything is prescribed.

I want to be alone.

I long for the bohemian forest"

Så efter vernissagen imorgon åker jag vidare, till ensamhet och en liten by nere i Italien, där jag skall vila och vänta in utställningens slut och även hämta andra målningar som varit på en utställning i Rom.

Avslutningsvis måste jag berätta om utställningar och museum, jag är ju trots allt konstnär och vill se konst!

Leopold Museet är ett säkert kort, med Schiele och Klimt i huvudrollen och även en fin utställning med Rudolf Kalvach, som är ny för Wien publiken om jag får tro henne i biblioteket, han hade små fina emaljer och grafiska blad. Men han var som så många andra konstnärer sjuk och han fick diagnosen schizofreni 1912. Schieles historia är rätt så tragiskt den med, med sin korta konstnärsperiod, han kom in på konstakademin 16 år gammal men slutade då det blev problem på skolan men hade redan etablerade kontakter med Klimt och deltog på salongerna men han dog bara 28 år gammal i spanska sjukan. Jag tycker mycket om hans målningar av hus,städer och solrosor. Finns en känsla som tar tag i mig i hans måleri.

Solrosor har även Klimt målat och dom älskar jag, hans symboler är intressanta. Även Kokoschkas små tursch och tempera målningar är fina. På konsthallen är det två starka utställningar, Parallelwelt Zirkus och Cut-ups , Cut-ins, cut-outs med William S. Burroughs, som om jag förstår det rätt är konstnären/författaren, artisten som inspirerade med "the cut of method" som många musiker har inspirerats av bland annat Zappa, Lou Reed, Beatles, Patti Smith, Bowie m.m.

Sen var det Mumok med sin utställning "Reflection Faschion" Art and Faschion since Modernism. Där Christos verk var spännande eller som Man Ray sa om honom

" Christo is transparent, i am not, i am mysterious"

Avslutningsvis så besökte jag Belvedere där Klimt och Schiele återkom och palatset var vackert men jag återkommer till Schieles ord till vännen Peschka "i want to be alone"

annars få jag snart hålla med Yves Saint Laurent´s skrift från Kunst und Mode seit der Moderne

" I was born with a nervous breakdown"

Om Shanti

linjernas betydelse

AllmäntPosted by Carina Fogde Mon, July 16, 2012 00:59:07
To paint is a religious activity, skrev Hundertwasser på 50 talet, ja det är kanske precis vad det är. Har nu kommit fram till Wien efter några underbara dagar först i Dresden där jag var på sommarfest hos mina kära vänner och masterprinter Peter Stephan och hans goa familj. Underbar kväll med en stor scen där folk uppträde spontant och mindre spontant. Mitt i natten var det dags för mig att köra till graphicwerkstatt och sova några timmar i den intillliggande ateljen.

Kommer ihåg för snart tio år sen när jag skulle sova där första gången, då jag kom in i studion och fick panik för alla galler både för fönster och grindarna som man måste fixa innan man kom in på innergården med stora lampor, taget ur en gammal skräck thriller med blinkande ljus och mörka gränder i ett industriområde med cigarettfabriken som närmaste granne. Men nu förtiden så är det så lätt att få upp grindarna med det blinkande ljuset och jag känner mig så säker och sover så gott instängd bakom gallren.

Sov några timmar, var bjuden på 50 årsdags fest av en av mina vänner och gallerist för Kunstkontor Kzwei på söndagen (idag) men när jag vaknade så kände jag att jag måste köra vidare, hade sett på internet om Baden, detta SPA och kurort med varma källor. Så det var mitt nästa mål. Körde genom Tjeckien och förbi alla öppna fält med snart överblommande solrosor som vände sig bort från mig och regnet som föll från grådisig himmel. Kom fram till Villa Gutenbrunn i staden Baden, några mil från Wien, fick ett underbart rum med plats för yoga och stora härliga fönster att öppna.

Fick en morgonrock och ett par tofflor sen bar det iväg genom Beethovens salar, han har nämligen bott här för länge sen, det kändes i väggarna, speciellt när den klassiska musiken var överallt och stora flyglar och kristall lampor och vackra stora skåp klädde de musikfyllda väggarna.

Genom husets korridorer så kom jag fram till de svavelhaltiga källorna och vattnets varma pooler, det fanns olika sorters bassänger och några var utomhus så där tillbringade jag kvällen i det varma vattnet och regnet som sakta föll och det uppstod dimma när det varma och kalla möttes, tog några bastubad imellanåt där alla bastar nakna tillsammans, jag är van att vara naken, ända sen barnsben då min far tog med mig till Persbergs nudistbad ändå upp till tonåren och mitt nuvarande liv i en SPA stad som Varberg men inte ihop med män, men man vänjer sig fort, tillslut kunde jag koppla av och blunda även om det satt nakna män brevid mig.

På morgonen idag tog jag ett yoga pass och en lång frukost tills jag var redo att möta storstaden igen, in i bilen och bilfärd till Moya Young Art Museum där min målningar skall hänga från onsdag då vernissagen är, fick parkering och nu gällde det jobb igen, in med tavlor och snack med curatorer och några praktiska saker. Dagen var inte slut så jag tänkte att när jag ändå har bilen så kan jag köra till Hundertwasser som jag vill se innan jag börjar med Ubahn och kollektiv trafik.

Hundertwasser haus blir perfekt så jag parkerade och gick runt både i huset och Museet som låg i närheten och det blev en glad överaskning, jag har böcker om honom som jag nog haft i 30 år, men jag har inte tänkt på hans konst överhuvudtaget på länge men nu är jag fast, köpte några böcker och blev inspirerad av det han både skrev och målade.

"The spiral is the symbol of life and death" känns som bildterapi igen, kommer ihåg mina sessioner med min lärare Janet Svensson, pionär i Sverige med bildterapi och grundare av Alma metoden på Jungiansk nivå. Hundertwasser bildspråket känns bekant i mitt inre.

Det stod skrivet på väggen

" if we do not honor our past

we lose our future

If we destroy our roots

we cannot grow"

Så det kanske är okey att basta naken nån gång imellanåt och ja okey, jag dras till dessa hus runt om i världen och som det stod även stod skrivet på väggen

" The line i trace with my fear

Walking to the Museum

is more important and more

Beutiful than the lines

i find there hung up

On the walls.

Kanske är nåt att fundera över i terapins tecken.

Eller så får jag göra som Elliott Erwitt hade skrivit i sin retrospektive utställning i KunstHausWien på Hundertwassermuseum tredje våning

"My life is already too complicated,

so i stick to black- and- white.

Om Shanti

Mitt liv i bilen eller bilen e mitt i livet

AllmäntPosted by Carina Fogde Tue, July 10, 2012 00:27:37

Nu var det ett tag sen jag bloggade, tror det var ett år sen, så jag kan nog inte kalla mig bloggare, men det är komplicerat när jag har olika datorer, numera när jag reser så har jag med mig en MAC dator och då fungerar inte min hemsida som jag har gjort på min PC direkt på servern, så därav utebliven text, sen vet jag inte hur mycket folk läser bloggandet igentligen, känns rätt EGO att skriva men samtidigt MÅLA vad är det, alla konstnärliga uttryck ger avtryck inifrån och ut.

Jag har spenderat mycket tid av att sitta i bilen sen förra sommaren, Har kört några omgångar ner till Italien och ställt ut på lite olika platser i Europa, varit på Symposium i Transylvanien och gått färdigt min Yogalärar utbildning samt en KranosacralTherapi utbildning med min lärare från Bali, så jag använder livet till att lära.

Förra hösten vann jag ett pris i måleri, hur man nu kan tävla i konst, det var ett prestige fyllt pris: Leonardo Award First Prise in Painting, 160 konstnärer från 50 länder, så det kändes rätt kul och det har öppnat andra vägar utomlands för mig och att ställa ut samt komma i kontakt med gallerier och konstnärer.

Jag körde ner mina målningar till Toscana förra hösten och nu i sommar till Rom, körde runt i bergen på dagarna och träffade konstnärerna på kvällarna. Det var väldigt givande, se dessa vackra fält och vingårdar, små smala stigar upp och ner från bergen, alla bilförare som kör som tokar, jag trodde jag kunde köra bil, snabbt, effektivt och hetsigt men jag har funnit mina övermän och kvinnor, dom omringar en på alla vägar med sina små bilar, vespor och motorcyklar, som illrar dyker dom snabbt upp och omringar en och lika snabbt försvinner dom. Väldigt snabba och effektiva fast i mitt tycke lite för hetsiga, men jag tutar tillbaka och viftar lite med armarna när jag skall svänga, stanna eller köra.

Nu till veckan blir det av igen, jag kör ner till Dresden, hälsar på alla duktiga och trevliga tryckare och konstnärer på Graphicwerkstatt Dresden, stannar några dagar sen fortsätter jag till Wien, där jag ställer ut på ett MOYA Museum of Yong ART, Internationell utställning, med Vernissage den 18 juli, sen kör jag ner till Italien, har hittat ett drömhus mitt på beachen i Marche Regionen nära Ancona, mellan Rimini och Ravenna, huset ligger i havet. Där stannar jag några dagar och sträck kör till Rom och plockar mina målningar från utställningen som slutade sista juni och kör tillbaka till Porto Recanati där det vackra huset ligger, jag stannade till där i somras innan jag körde upp till Venedig och Lido för att titta på konsten. Porto Recanati - eller den staden har jag inte sett än för detta huset ligger alldeles själv ute på stranden, långt från de andra turist fällorna.

Förstår inte varför människan är ett sånt flockdjur, jag tycker det är sagolikt att ha lite distans. Sen blir det hemväg igen då bär det iväg tillbaka till Wien och invänta nedplockning av målningar och sen återstår körningen till Dresden eller Kassel, jag kanske kör vägen till Documenta och ser på konsten där om det finns tillräckligt med energi över , men det gör inte så mycket för sen skall jag tanka på igen för på hemvägen kör jag till Småland och träffar alla mina goa vänner som jag fick på min YOGA lärarutbildning för något år sedan, vi skall ha en intensiv helg date med SKY. Det gäller att få ihop alla delarna och inte nog med det, när jag ändå är kvar i Småland kanske jag kan åka till Björksebo och ta med dom målningarna hem för den utställningen var visst slut 29 juli, synd att inte Bohuslän ligger på vägen för jag skall vara där i början av augusti på en KONST festival och live måla tillsammans med ett gäng konstnärer och musiker, ingen kan säga annat än att min effektivitet och logistik är det inge fel på...

Visserligen blir det lite, mycket ibland men sånt är livet för vissa, och mer för andra.

Frid i sommartiden!

Transylvanien symposium

AllmäntPosted by Carina Fogde Thu, July 14, 2011 18:37:15

Har nu varit i Transylvanien ett tag pa ett symposium i Art och det var helt underbart. Borjade med lite presentationer av oss konstnarer. vi var fem fran Sverige och fem fran Finland och ett gang fran Transylvanien denna gangen. Vi gjorde sma utflykter o badade oss i kallvatten fran vulcaner och vi akte till olika byar. malade pa dagarna i solen pa denna underbara plats i byn Arcus. bodde pa ett culture centre i slootsmiljo, hade kultur runt oss hela tiden alla arbetade jatte hart kakade god mat och drack gott vin och dansade till folkmusiker som spelade pa kvallen framfor elden,Magiskt. dansade dessa Ungerska danser som jag dansade for tjugofem ar sen nar jag reste runt i Ungern lange, kom faktsikt ihag det. Vernissagen var i Tisdags pa Museet dar Mihael ar curator ach aven skulptor och han och Eniko arrangerade symposiet som ar ett samarbete mellan Varmlands Konstnarsforbund, Finska malarforbundet och Ungern och Transylvanien. Invigningen gjordes av lanets vice president och det var pampigt varre med tv och radio och en massa besokare och journalister, sen var det fest igen pa kvallen. Alla hade arbetat hart. jag hade tva stora malningar och fyra sma pa en vagg och tva andra pa en vagg. alla hade jag arbetat med pa symposiet. sa jag ar jatte nojd.

Sen nu har jag varit i tva dagar i Bukarest och sett pa kultur, staden och fotograferat miljoer i dessaparker dom har. Har varit pa nagra museum med aldre konst och modern konst. Speciellt Marilena Preda Sanc. Underbar konstnar. Crossing Self Histories. Om ni besoker Bukarest sa haller den pa till 25 september pa moderna art gallery nara Parlamentet. Jag har promenerat hela dagen i gassande sol. Akt tunnelbana och skulle ta en buss pa slutet men detgick inte sa bra. biljetten hann jaginte fa och skulle bara aka nagra stationer och trodde man kunde kopa av chaufforen eller pa bussen. men in dundrade fem kontrollanter och jag akte ut och forsokte forklara med min kraft som kvinna hur det var, vi hamnade i vild dispyt och slutade med 50 lev mindre men ett gratis busskort. Ja det var det vart. Nu skall jag utnyttja de sista timmarna pa denna dagen och imorgon ska jag titta pa japan konst och aldre romansk konst innan jag skall hitta en billig fard till flygplatsen och Sverige och landvetter imorgon kvall. Frid!

Måla & Yoga

AllmäntPosted by Carina Fogde Mon, March 14, 2011 14:04:12

Back in reality!

Ja nu har jag varit hemma en månad, det går inte så bra med bloggandet, men livet är fullt av liv. Har fått distans till Bali eller jag var tvungen att distansera mig annars hade jag åkt tillbaka dit. Låg i tv soffan den första veckan med chokladen under kudden. Dagarna var mycket enklare på Bali! Mina foton ligger fortfarande i datorn oredigerade, tänkte hinna lägga ut några här men det känns redan passé. Nu väntar jag på alla paket och buddhor som skall anlända till Sverige. Tullen ringde mig häromdagen om mitt stora 300 kg paket. Hmm trodde alla utgifterna var klara, men det tillkommer några tusenlappar till, bara ett tips alla som skickar hem. Fyll hela kubikmetern! Det gjorde jag då blir det inte så dyrt per skulptur.

Nu målar jag och målar och skrapar och målar igen, jag ägnar all min lediga tid åt att försöka bli färdig till mina utställningar som väntas. Imorgon skall jag köra till Uddevalla och Bohusläns Museum och lämna in några verk. Vernissage på lördag klockan 13. Nästa utställning är i skåne under påskhelgen på Villa Ancora. I april har jag även en utställning med kollegan och skulptören Stefan Sprenker från Berlin som äger rum i konsthallen/hamnmagsinet i Varberg med vernissage Valborgsmässoafton 30 april. konsthallen i Karlskoga får besök av mig och några Värmlands konstnärer så jag har att göra under den närmaste tiden. Det gäller att få in alla jobb och dessutom träna och yoga. Funderade igår och testade med mina hörlurar på så gick jag rondan och lyssnade och sjöng mantran. Jag kan meditera samtidigt som jag går. Jag sparade en timme som jag kunde lägga på måleriet. Undrar om man får sjunga mantran och meditera samtidigt som man motionerar. Skall fråga min guru.

Frid på er

"Vi formas av våra tankar, vi blir vad vi tänker"

Buddha

Next »